Една вкусна рецепта за щастие

Исках да я зарадвам с моята благоуханна супичка. Тя си преминаваше през трудните места и имаше своите въпроси. Аз пък нямах отговорите. Затова реших да й споделя тайната рецепта, чието благотворно действие е гаранция. Тя трябваше да си я направи сама като стъпка по стъпка изпълняваше инструкциите.

Едно от любимите ни неща за хапване е  вълшебната Пилешка супичка. Тя със сигурност е за душата. Приготвя се по изключително специален начин и нейното ухание ни кара да притваряме очи докато посръбваме (е, не се сърба, де!) всяка една лъжичка. Пилешката супичка напомня за Любовта – странно наистина, но факт – тя е гореща и много вкусна.

Малко са просветените в нейното приготвяне.

 

Ето тайната:

1. Първо се поливат цветята :) Не знам защо, но така трябва.

2. Продуктите се нареждат на масата на фона на музичка.

3. Измиваме месцето и го нарязваме на малки кубчета.

4. Нарязваме морковче, лукче, гъбки, зелена пиперка (зелена! Зелени сме и много неща не разбираме!) – всичко е много ситничко…

5. Прибавяме в тенджерката, в която има зехтинче и задушаваме като бъркаме до побеляване на месцето.

6. Прибавяме сол и черен пипер.

Пак разбъркваме. Понякога нещата от живота изглеждат някак си разбъркани и непонятни, но като разбъркаме с Лъжицата, всичко си идва на мястото.

7. Шепичка ориз измиваме и добавяме.

Малките семенца на оризчето са сякаш незначителни, но те придават специфичен вкус на нашата супичка – също като малките насърчителни думички, които чуваме като „отворим прозореца на душата си“ – „можеш“, „знаеш“, „искаш“, „имаш“, „даваш“…

8. Доливаме вряла вода – много е важно!!! Не трябва да е студена, а вряла!

Много често сякаш обстоятелства и хора ни заливат със студена вода изневиделица – ние пък им отвръщаме с вряла вода, защото имаме огън и страст за живота! Нъц!

9. Разбъркваме отново!

10. Пак разбъркваме…

Всяко разбъркване на супата е с думите „Всичко ще се оправи, защото зная кой съм и Кой е с мен!“

Такааа… вече замириса ли благоуханно у дома? Мирише на къщичкааааа, на дом… А в дома винаги има любов и очакване! Оооо, всички искаме така да ухае, но… трябва да се потрудим – много ясно!

11. Добавяме едно ситно нарязано картофче – достатъчно е.

Като го белим си представяме, че обелваме онези лоши мисли, които ни се лепят по пръстите и кожата – измиваме го на струйка жива вода.

Чисто е картофчето. Чисти сме ние.

12. Като заври цялата тази вълшебнотия добавяме стиска фиденце (о, дано да е ситничко!)

Фиденцето ни показва колко нежна е душата – крехка… Как да я нахраним?

13. Чубричката е много добре да се добави – „бабина“ подправчица.

Докато я слагаме си мислим, че един ден така или иначе ще станем баби и ще ни разхврълят къщата разни човечета-внучета, на които ще им викаме: „Яж, баба, яж“… Хубаво нещо е чубричката – напомня за бъдещето….

14. Като омекне фиденцето, считаме че супичката е готовааааааа…

15. Разбъркваме

16. Пак разбъркваме и не мислим толкова.

17. Не мислим и не бъркаме! :)

18. Застройваме с яйце – „началото на живота“.

Това е като „настройване“ на нова вълна. Точка – каквото било – било.

Вземаме само жълтъче, слагаме лъжица кисело мляко и добавяме постепенно няколко лъжици супичка в чинийката. После връщаме обратно в тенджерката като …

19. БЪРКАМЕ.

Не сме объркани вече някак си…

20. Леко възвира нашата супичка и отместваме от горещия огън.

21. Магданозчето нарязваме и добавяме накрая – поръсваме с ръка живителната му сила и всичко става зелено и свежо…

НОВО НАЧАЛО.

– – –

Тук е много важно да се поеме дъх и да се усети аромата на пилешката супичка. А това е аромата на живота.

„Зацелваме“ порцеланова купичка или онази любима от рафта и си сипваме – щедро, с пълни черпаци. Или пълни шепи!?…

Парченце сиренце от някоя овчица.

Припечена филийка хляб от плодоносна нива.

Кръстосани крачета по пижама и рошава коса на кокче.

Задължително се досипва допълнително, защото една паница никога не стига.

Изобилна супа. Изобилен живот.

Тази тайна е голяма.

Колко лесно е да сме щастливи – само 21 точки.

В този свят сме гости. И можем с Пилешката супичка да нагостим…

 

Жани Ковачева

Абонирайте се за новини, промоции и предстоящи събития