Събитие Живот

posted in: Дворец | 0

Животът е цветен, изключителен, забавен. Животът е толкова многопластов. Животът е единствен и неповторим. Също като събитието, което се организира от „Дворецът на щастливите хора” за трета поредна година. През 2016 и 2017 г. то носи името „Sofia Life camp”. Тазгодишното наименование ще бъде сведено само до думичката „Life” или „Живот”. Кратка думичка с много обширен смисъл. Такава е и подетата инициатива сама по себе си – обширна и многопластова. Опитва се да покаже различните пластове на един по-добър живот, в чиято основа стоят изкуство и ценности.

Life е незабравима седмична програма, която предлага различни творчески и иновативни забавления на всички, които са навършили тринадесет години и искат да вземат участие.

Програмата е изключително разнообразна. Включва танцово изкуство -джаз, модерни танци, балет, актьорско майсторство, музика -пеене, свирене на музикални инструменти. Развива изящните и приложни изкуства, а също и творческото писане.

За динамичната атмосфера ще допринесе преподавателският екип, съставен от учители от най-различни точки на света – Германия, Финландия, САЩ, Австралия, Белгия, Бразилия, България.

 

Танцова школа “Ad Deum Dance Company” пристига заедно със своя основател Рандал Флин от

Съединените щати, за да покаже на децата от “Дворецът на щастливите хора ”

красотата и смисъла на танцовото изкуство. Основна мисия на състава е

чрез танц да служи на човечеството, което  силно се нуждае от надежда,

красота, състрадание.

 

Toumas Auvinen пък ще разкрие необикновения си музикален талант. Ще

покаже различни техники от свиренето на  китара, цигулка и създаването

на текстове за песни.

Музикално майсторство ще покажат и Лара  Пилчер -певица, танцьорка и създател на мюзикъли, Mari-Kalsa Auvinen -звукозаписен артист и челист,

Daniel MacFarlane – китарист и  Angel Ebensberger – вокални техники.

 

Уроци по графичен дизайн и оформление ще  представи David Harper от Далас Тенеси. Той ще бъде  придружен от своята съпруга Вики,

чиято мисия е да предаде нужното на идното поколение, за да може то   да достигне висота на своето личностно  развитие – духовно, човешко.

 

С тънкостите на актьорската професия децата ще бъдат запознати от Джим и Ан Милс, основатели и творчески директори на “Creative Arts Europe”. А с тези на филмовото изкуство -от Антон Радославов, прочут български  режисьор и сценарист.

 

Цялата Life седмица, разбира се, няма да бъде възможна без основателя и

творчески директор на “Дворецът на  щастливите хора” Жани Ковачева,

както и без организаторите на детски и младежки събития Давид и Девора Крумови.

 

Тук е моментът да поговорим и за значимостта от организирането на подобен тип мероприятия. Ще се опитаме да открием причините за това, така както „Life” открива цветовете и нюансите на живота.

 

Първопричината, която идва наум на всеки читател е, че подобен тип мероприятия служат за забавление. И това е вярно. Всяко дете би се радвало на игри, концерти – забава. Особено ако е поднесена по оригинален и нестандартен начин като „Life” седмицата. Децата са любопитни, затова са щастливи от допира с нови за тях занимания. А в седмицата на Живота има безброй такива. Така децата не просто се забавляват, ами имат възможността да научат нови за тях неща.

▪ Подобен тип мероприятия са забавни и поучителни едновременно

 

Поради разнообразието от програми, Life е културно обогатяващо децата събитие. От една страна са преподаваните изкуства, а от друга – самите преподаватели, преподаватели от цял свят. Преплитането на различните култури може да бъде много вдъхновяващо за порасналите човечета. В седмицата на изкуствата те могат да видят различни методи на преподаване, различно отношение, различно държание, различна същност и душевност и всичко това, породено от културните особености на съотвената държава, от която идва преподавателят. Със сигурност се наблюдават различия в методите на преподаване на учител от САЩ и на такъв от Германия, например. В същото време и учителите могат да черпят опит от българските дечица, с целия колорит на нашата традиция и култура.

▪ Културното обогатяване е един от най-големите плюсове от организирането на подобен тип събития

 

Представянето на толкова много изкуства на едно място улеснява и родителите. Вместо да записват децата си на уроци по музика, актьорско майсторство и приложни изкуства поотделно, Life седмицата дава възможност на подрастващите да се докоснат до всички тези забавления накуп.

▪ Инициативите подкрепят и улесняват родителите

 

Множеството разнообразни дейности могат да отключат скрити заложби в детето, които то да развие и в бъдеще и да се превърне в творец. Могат да го подтикнат да се занимава с изкуство през живота си. „Искам да стана китарист.” или „Ще уча за актриса, когато порасна.” са възможни изречения, които родителите да чуят след участието на децата си в Life седмицата.

▪ Програмата може да предопредели бъдещия път на детето – творец

 

И куп други причини:

▪ Life може да създава приятелства

Събирането на деца на сходна възраст със сходни интереси може да изгради нови приятелства.

 

▪ Life сплотява целия колектив

Добрите инициатива и организация сплотяват целия колектив, който участва пряко/непряко в дадено мероприятие– организатори, преподаватели, деца, родители. Всички те могат да се почувстват част от една общност. Общност, която се стреми към по-добро, общност, която се грижи за изграждане на ценности и личностно развитие на децата.

 

▪ Life подтиква за все повече подобни каузи

Life дава добър пример за това как може да се задържи вниманието на децата по един забавен и различен начин. Със своя уникален заряд подтиква и други компании да създават подобни инициативи, защото от тях може да се извлече единствено положителното, доброто.

 

▪ Life вдъхновява

Life е вдъхновение за всички – за тези, които го организират и за тези, които участват в програмата. Искрено вярвам че е вдъхновение и за тези, които чуват, четат и пишат за него. Като мен, която се заредих емоционално, докато пишех този материал.

 

 

Life е вълнуващо събитие, което събира на едно място преподаватели, ученици, организатори, родители и ги прави част от най-голямото нещо – Живота. Преподавателите показват многопластовата красота на изкуството, децата пък се докосват до нея, родителите се радват от случващото се, а организаторите са доволни от добре свършената си работа.

Life е цветен, ценен, красив, забавен. Life учи и усъвършенства, радва и вдъхновява. Life e живот, събитието Живот!

 

 

СПОДЕЛИ

Вашият коментар