ЩАСТЛИВИ ДЕЦА – ясла, детска арт градина, предучилищно обучение

смеещо се дете

С трепет да надникнем в детския свят

През 2009 година нашият екип основа Училище по изкуства ЩАСТЛИВИ ДЕЦА – едно културно средище, чиято семейна атмосфера и творчески заряд привлече стотици деца през годините.
2014 е началото на Детска арт градина ЩАСТЛИВИ ДЕЦА, защото вярваме, можем да предоставим една специфична среда с усещане за детство, в която чрез изкуството ще се докосне света на детето и то да съумее да развие креативност, което ще приложи на по-късен етап неазивисимо в каква сфера ще се насочи.

В тази ранна детска възраст децата внимателно „ще попият“ всичко, което чуят, видят, усетят. Възпитанието и обучението (умението да намира отговори) започва още от дома. Как да изграждаме навици, характер, умение да се открива, твори и прилага наученото е изключително вълнуващ процес и детето неусетно започва да пораства пред очите на всички.

Индивидуално образование с традиционен подход

Нашата уникална комбинация от образователни методи може да бъде описана като “Индивидуално образование с традиционен подход в един модерен свят”. Този тип образование съчетава най-добрите практики от различни методи, като се фокусира на индивидуалните нужди на детето и включва доказани традиционни елементи, съобразени с нашето съвремие. „Традиционен“ не означава „отживял“, а „устоял на времето“, „утвърден“, „изпитан“.

Основни принципи

ПОЧИТ – почит към личността на Учителя, Родителя, Приятеля; себеуважение

СВОЕОБРАЗНОСТ – всяко дете има свои специфични силни страни, които трябва да бъдат открити.

ОТГОВОРНА СВОБОДА – очертаните граници и ясни правила дават свобода на детето да прояви отговорност и взаимодействие.

ИЗПРАТЕНАТА СТРЕЛА – да, децата са като „изпратени стрели“ напред във времето. Затова днес трябва да ги подготвим за утре: как да намират сами отговорите, но и да задават правилните въпроси; как да се вълнуват докато търсят изхода, отговора, решението, защото това е процес.

Персонализирано отношение

Нашите учители работят индивидуално с всяко дете, за да разберат неговите силни страни, интереси, учебни и личностни потребности. Това позволява адаптиране на образователния опит според конкретните възможности на всяко дете. Целият възпитателен процес и процесът на обучение са внимателно проследени. Развитието на връзките Дете-Дете, Дете-Учител, Дете-Родител, Учител-Родител допринася са едно благоприятно израстване в тази ранна детска възраст.

Традиционни учебни методи, но!

Нашата програма включва класически учебни материали като учебници, лекции и задачи. Традиционните предмети като математика, език и наука са част от образователния процес. НО! Поднесени по един вълнуващ начин, децата сами стават откриватели и творци, преживявайки целия процес.

Изкуството – една отлична основа

Изкуството е равнопоставено на традиционните учебни методи и е основен фактор за личностното развитие на всяко дете. Нашите учители подкрепят творческото изразяване на децата чрез изкуство, музика и спорт. Това помага за развитието на тяхното въображение и креативност. През последните 15 години натрупахме безценен опит и разработихме своя авторска програма. Наши педагози са специалисти в тези направления и именно като действащи творци и автори привнасят своя творчески импулс в общуването си с децата.

ЕКО СРЕДА за творци и откриватели

Създадохме една изключителна среда за нашите деца – просторни зали, парк с много цветя, ботаническа и зеленчукова градина, зали по изкуства и спорт. С ръка могат да докосват, извайват, сътворяват и майсторят… Неусетно учебният процес се пренася на открито и децата са наистина щастливи.

Здрави сме

Здравословният начин на живот за нас не е мода, а дълбоко вътрешно убеждение. Храната е здраве – създадохме преди повече от десет години своя собствена лицензирана топла кухня. А водата, която предоставяме на децата, е на немската компания BESTWATER.

Специални събития и традиции

Нашите събития създават неповторима атмосфера и помагат на децата да се свържат със своята култура, както и да развият връзките Семейство-Училище.

Индивидуални проекти и изследвания

Децата имат възможност да работят по индивидуални проекти и изследвания, които ги интересуват. Това ги мотивира да изследват и учат по свой избор.

Този тип образование подчертава баланса между индивидуалното внимание и традиционните учебни методи, създавайки образователна среда, която подкрепя цялостното развитие на детето.

ЯСЛА – „Ангелчета“ и „Звездички“ от 1,5 – 3 г.

ДЕТСКА АРТ ГРАДИНА – „Бели лястовици“ – от 3 – 4 г. и „Откриватели“ от 5-6 г.

ПРЕДУЧИЛИЩНИ ГРУПИ – специализирано обучение по изкуства и езици в ЧАСТНО НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ „СВЕТИЛНИК“ – 5 и 6 г.

Общуването с детето е изкуство. А изкуството да общуваме е любов. Любовта е да намериш онова специфично общуване с всяко дете – един ден то да си спомня за своето щастливо детство.

 • Среда с усещане за детство
 • Лицензирана образователна програма, обогатена със собсвени разработени програми по музика, чужд език и спорт
 • Малки групи с по двама преподаватели – с всеотдайни педагози и възпитатели
 • Консултативен кабинет – медицински сестри, психолог и логопед, семеен консултант
 • Езикови и арт програми от културно-образователен център „Дворецът“;
 • Програми за личностно развитие и християнски ценности
 • Просторни занимални, художествени ателиета, балетни и спортни зали, кабинети по музикални инструменти
 • Лицензирана собствена Топла кухня и Храна за вкъщи – удобство за семейството
 • Кафе-сладкарница
 • Парк с детски площадки
 • Парти-център – празнуване на лични и семейни празници
 • Концертна зала за 200 човека – представяне на театрални постановки, концерти, семинари, събития и най-вече – музикална изява на творци
 • Локация – точно до метростанция и спирка в Младост 1
 • Възможност за продължаване при нас в нашето училище „Светилник“
 • Щастливо лятно училище през летния период

Програмата на ЩАСТЛИВИ ДЕЦА стимулира едновременно интелектуалното развитие на децата, емоциите им и физическото им състояние като ги мотивира да изразяват себе си по уникален и своеобразен начин. Те се възприемат като творци, които имат отношение към света – стават уверени в това, което знаят и могат да направят. Научават се да задават въпроси, търсейки отговори; да разрешават ситуации; да подават ръка… Да не скриват усмивката си и да носят радост.

Оформянето на програмата позволява да се изградят интересни образователни модели, които да провокират интереса на децата и да създадат една специална творческа и образователна среда. Програмата е съгласувана с МОН като се използва учебната система на издателство “Просвета”.

Като детско заведение, което набляга на изкуства и езиково обучение, сме изградили интересни авторски програми. Обучението на децата естествено продължава в нашето училище „Светилник“.

ВЪВЕДЕНИЕ

По артистичен и художествен начин се представя темата, която е заложена за съответния урочен цикъл. Създава се непринудена ситуация, наподобяваща случка от ежедневието, в която съвсем целенасочено са вплетени граматическите и лексикални структури, както и атмосферата и тематиката на съответния нов урок.

МУЗИКАЛНО ВДЪХНОВЕНИЕ

Как най-добре да предадем нашето дневно послание и урокът да бъде лесно разбран? Избираме лека класическа или забавна музика и споделяме с вълнение урока. А децата винаги усещат това.

ОНАГЛЕДЯВАНЕ

Онагледяването на урока чрез етюд или интерактивно взаимодействие с помощни средства в приятна непринудена среда стимулира творческата изява на децата и тяхната спонтанна изява. Емоционалният заряд съдейства преподаваният материал да бъде лесно разбран.

ОБОБЩЕНИЕ

Чрез стимулиране умението на говорене всяко дете в групата има възможност да обобщи своето разбиране по темата, да зададе своите въпроси и да се опита сам да им даде отговор. Важно е да намери смисъл в споделената тема.

Танцово изкуство

Когато думите не стигат и ритъмът изпълва детската душа, танците започват да разказват. Може да си тъжен или неизказано щастлив – танцът е достатъчен, за да споделиш.
Разнообразните ни програми по танцово изкуство внасят истинска еуфория и в сцена се превръща всяко кътче около нас. Програмата включва часове по хип-хоп танци, народни танци, класически балет и Дворцови танци в нашите специално оборудвани балетни зали.

Музикално изкуство

Имаме авторска детска музика, записана в нашето звукозаписно студио. В музикалните ни часовете децата откриват един нов свят – те пътуват през времето и разбират, че музиката е богатство, което притежават. Чрез музикотерапията те ще “прекосяват” джунгли, ще изкачват планини, ще отпочиват всред зеления простор.

Театрално изкуство

Ако животът е сцена, трябва да се подготвим да стъпим на нея уверени и свободни, със самочувствието какво можем и къде ни е силата. Добра възможност да инвестираме в талантите, в светогледа на децата, формирайки понятия за добро и зло, за вяра, надежда и любов. Театралното студио е мястото, където преодоляваме въображаеми препятствия, попадайки в измислени ситуации – ще бъдем оратори, ще се превъплъщаваме в образи и ще защитаваме каузи и ще бъдем уверени, че това, което имаме в ръцете си, е достатъчно да “преместим планини”. Ще се научим, че героят е този, който действа и има какво да каже. Ще превърнем играчките си в наше “снаряжение”, а въображението ще ни помага да пътуваме през времето на коне, лодки и ракети. До Луната да стигнем – никакъв проблем!

Изящни изкуства

Всяко дете обича да рисува – посяга към боите и рисува своя свят, който трябва да разгадаем и да пътуваме заедно. В часовете по изящни изкуства ще се разкрива тайната на цветовете, създаването на картини по един забавен и неповторим начин. Разбира се, не всеки ще стане художник. Но усета към красотата и способността да се отразява тя в живота, е безценен дар за всеки. Децата с радост ще открият, че да си част от творчески процес, е удоволствие и възможност да разкрият себе си.

Приложни изкуства

Децата ще уловят формите от собственото си въображение и ще им вдъхнат живот в пространството. Моделирането, изрязването, украсяването и всички дейности, свързани с приложните изкуства развиват не само таланта, но и въображението на детето. Със сигурност са любими часове, в които щастливото дете ще се научи да работи в екип, но ще изрази своята индивидуалност.

Образователни програми

Овладяването на начални езикови и писмени умения, решението на забавни и логически задачи, откриването на природните чудеса е един постепенен процес, който се представя на децата увлекателно. Те се мотивират да бъдат активни участници в този процес като предлагат своите решения и предложения. Обучението и възпитанието на децата се осъществява по утвърдените от Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) програми. За индивидуална работа с децата се използват учебни помагала от ИК „Анубис“, „Народна просвета“ и др.

Спорт, игри, майсторилници

Със сигурност – любима програма! Дали ще е студено или топло, дали ще вали или ще е просто хубав ден, децата ще имат възможност да спортуват и да изразходват на воля онази енергия, която е заложена в тях и заради която някои ги наричат „палавници“. Ще изградим онези двигателни навици, които ще провокират повече движения и познаване не просто на виртуални компютърни игри, а истински забавни детски игри – с много смях, закачки, пясък, люлки, състезания / загуби и победи! /. Всички са готови за СТАРТ!

Програми за личностно развитие

В часовете по личностно развитие, чрез тиймбилдинг игри децата развиват чувството на емпатия, съпричастност и взаимопомощ. В тези часове се развиват креативни, творчески умения и умения за представяне на идеи – те се формират от ранна детска възраст и в последствие се превръщат в основен фактор за личностен успех. Предвидени и са и специални обучения за родители под различни форми.
Теми
Здравословно хранене
Екологично мислене – стимулиране към природосъобразен начин на живот.
Думи на живот /вероучение/ – запознаване с основни християнски ценности и тяхното приложение в живота на съвременния човек. Вярата като практична част от живота на всеки човек. Библейски истории актуални и днес.
Практически умения в междуличностното развитие при децата – умения за изслушване, изказване, представяне, оценка, мотивация, спор, дискусия.
Предай нататък – часове по добротворство. Програма, която разкрива възможности за включване в различни социални програми, които носят щастие и ни правят щастливи.

Чуй и разбери повече за нашата детската музика на PRIKAZKA.BG

постер на нова българска музика за деца

Създаваме платформата PRIKAZKA.BGза детски музикални приказни истории

банер на детска книга

Само ако се заслушаме в детския смях, ще разберем колко богати сме ние…
Само ако им зачетем онази история от скъсана книжка,
ще се озовем там, „кацнали“ на оня клон, на онази прашна стара улица…
И само ако поиграем – ей така, в една тяхна игра, ще разберем, че още душите ни детски са.
Само ако… ще разберем колко щастливи сме всъщност…